Kierenjacht

Kierenjacht

Op kierenjacht gaan met de blowerdoor biedt binnen een dagdeel inzicht in waar de lekken zich in de woning bevinden. Het is essentieel te beseffen dat warmteverlies niet enkel plaatsvindt door gebrekkige isolatie, maar ook via kieren in de woning. Dit is te vergelijken met het dragen van een jas in de winter: als je de jas niet dicht kunt ritsen, krijg je het snel koud. De rits dichtdoen is vergelijkbaar met het kierdicht maken van een huis. en problematische situatie doet zich voor wanneer een woning goed geïsoleerd is, maar de luchtdichtheid te wensen overlaat. Dit vergroot het risico op schimmelvorming; de warme binnenlucht kan condenseren wanneer deze door een kier sterk afkoelt.

Tijdens de kierenjacht worden de kieren zichtbaar gemaakt. Dit gebeurt doordat een grote ventilator lucht uit de woning blaast, waardoor er op plekken met naden en kieren lucht naar binnen stroomt. Deze binnenkomende lucht kan worden gedetecteerd met behulp van een rookmachine en een warmtebeeldcamera. Aan het einde van de meting hebben we een helder beeld van waar de kieren zich bevinden en de potentiële verbeterpunten wat betreft het kierdicht maken van de woning. Bovendien ontvangt u tips over hoe u deze kieren effectief kunt aanpakken

Test voorbereiden en uitleg

De woning wordt voorbereid voor de kierenjacht. De blowerdoor-machine wordt opgesteld in de voor- of achterdeur en de benodigde meetapparatuur wordt aangesloten.

 

Aan tafel wordt de bewoner geïnformeerd over de procedure en bespreken we de veiligheidsmaatregelen tijdens de test.

Op kierenjacht

De ventilatiekanalen worden afgeplakt zodat er geen lucht doorheen kan stromen. Zodra dit gereed is, wordt de machine ingeschakeld en begint de kierenjacht. Omdat elke kamer naden of kieren kan bevatten, worden alle deuren geopend. De machine zal tijdens de test verschillende keren worden in- en uitgeschakeld.

Spullen pakken

Na enkele uren wordt de kierenjacht afgerond. De blowerdoor-machine wordt ingepakt en ook het tape van de ventilatiekanalen wordt zorgvuldig verwijderd. De bewoner ontvangt vervolgens alle benodigde informatie om de woning luchtdicht te maken.

Ontvangst rapport

Ter ondersteuning krijgt de bewoner een rapport met daarin onze bevindingen en de voorgestelde maatregelen om de woning kierdicht te maken.

Neem vrijblijvend contact op

Interesse in één van mijn diensten? Neem contact op via het formulier of bel mij.

AW Energieprofessional