Balkon- en galerijafdichting: een serieuze overweging?

Elke stad heeft ze: galerijappartementen die klaargemaakt moeten worden voor een duurzame toekomst. Wat nu als de galerij, en als het even kan, het balkon, wordt gedicht met een dik pak isolatie? De uitkomsten zijn zeer positief, zowel voor het energielabel als voor het energieverbruik. In dit artikel leg ik uit wat afdichting is en wat impact het heeft op het energielabel en energieverbruik.

Wat is balkon- en galerijafdichting?

Het afdichten van het balkon of de galerij houdt in dat de constructie wordt gescheiden van de directe buitenlucht. Dit kan door er een wand of gevel tegenaan te plaatsen, zoals een gevel van glas of een combinatie van verschillende materialen.

Willem de Zwijgersingel

Zelf wonen wij in een appartement op de derde verdieping, de galerij op het zuiden en het balkon op het noorden. In 1995 is het complex gerenoveerd. Daarbij zijn drie belangrijke energetische keuzes gemaakt: 50mm glaswolisolatie aan de buitenzijde van de gevel, dubbel glas en balkondichting. Hoewel het balkon als warmtebuffer fungeert tussen de woonkamer en de buitenlucht, is het door de hoeveelheid roosters en het ontbreken van isolatie nog steeds te koud om in de winter de deur naar het balkon open te houden.

Is een energielabelstap mogelijk?

Voor het energielabel moet de thermische schil van de woning worden bepaald. Deze schil is belangrijk voor de energieprestatie van de woning. Een schil met isolatie scoort beter dan een schil zonder isolatie. Maar geen schil scoort weer beter dan een goed geïsoleerde schil.

Wanneer er geen afdichting is, wordt de isolatiewaarde van de gevel tussen de woning en de galerij meegenomen in de berekeningen. Hier komt de truc: met afdichting waarbij de nieuwe gevel een hogere weerstandswaarde heeft dan de originele gevel, vervalt de weerstandswaarde van de originele gevel, maar de weerstandswaarde van de nieuwe gevel speelt ook geen rol. Er hoeven helemaal geen gevels meer ingevoerd te worden in de berekeningen. Alle verliezen die hiermee gepaard gaan, vervallen. Volgens de ISSO 82.1 wordt de galerij nu beschouwd als een Aangrenzend Verwarmde Ruimte (AVR) en is de gevel van de woning geen onderdeel meer van de thermische schil.

Energetische verbetering

Volgende week start mijn intensieve training over passief bouwen, waarin deze integrale berekeningen grondig worden behandeld. Het zal je wellicht niet verbazen, maar door goed geïsoleerde balkon- en galerijafdichting bespaar je als bewoner op je energierekening. Het temperatuurverschil tussen de gedichte galerij (17 graden) en het appartement (20 graden) is veel kleiner dan wanneer deze in contact staat met de koude (5 graden) buitenlucht. Door dit kleine temperatuurverschil stroomt energie langzamer richting de koude constructie waardoor je minder energie verloren gaat.

Terug naar de Willem de Zwijgersingel

Een opvallend kenmerk van dit gebouw is de lineaire koudebrug tussen het appartement en de galerij. Deze constructie is niet thermisch onderbroken, waardoor warmte zich verplaatst naar het koudere deel van de constructie. Resultaat: de galerijvloer wordt in de winter verwarmd, en de bewoner betaalt hiervoor. Deze koudebrug wordt geminimaliseerd zodra afdichting wordt geplaatst.

Conclusie

Balkon- en galerijafdichting spelen een cruciale rol bij het bepalen van je energielabel. Door afdichting worden bepaalde zwaarwegende constructies niet meer meegenomen in de energieprestatieberekeningen. Mijn eigen hoekappartement gaat hierdoor twee labelstappen omhoog, van label E naar label C. Dit maakt de verkoop van dit pand uiteraard een stuk aantrekkelijker en misschien doet het wel iets met de waarde. Energetisch gezien zorg je ervoor dat de woning beter geïsoleerd is en dat de koudebrug bijna wordt geëlimineerd. Als ik het zelf mag zeggen: een win-winsituatie.

VVE’s behoren niet tot mijn klantenbestand. Dit onderwerp boeit mij echter omdat ik zelf lid ben van de verduurzamingscommissie. Ik denk graag na over welke stappen logisch zijn om te verduurzamen.